×
  Uskrs u Istri: spoj tradicije i gurmanskih delicija
  Pretraži smještaj

  Pretraži smještaj

  Samo vam Aminess pruža mogućnost rezervacije svih vrsta soba!

  Rezerviraj Promo code
  REZERVACIJE: +385 52 858 600
  Izbornik

  Uskrs u Istri: spoj tradicije i gurmanskih delicija

  12.4.2017.

  Uskrs je u Novigradu posebno doba. To je vrijeme koje provodimo slaveći uz obitelj i prijatelje, a predstavlja jedan od najvažnijih datuma u hrvatskim kalendarima. Mnogi se vraćaju svojim domovima da bi blagdanski vikend proveli uz najmilije. Rijetki su trenuci u godini kad Istru možete doživjeti tako opuštenu i radosnu kao u ovo posebno doba godine.

  Uskrs se uvijek veže uz proljeće, a proljeće je doba buđenja. Budi se priroda, ali i turizam. To je vrijeme kad se lokalni obrtnici i hoteli bude iz zimskog sna i kreću s pripremama za dugu predstojeću sezonu. Nađete li se u ovo doba godine u Istri, osjetit ćete posebno raspoloženje koje vlada među mještanima jer sada mogu uživati u onome čega tijekom ljetnih mjeseci nemaju – slobodnom vremenu.

  S proljetnim buđenjem prirode istarskom gastronomijom zavlada jedinstvena delicija – divlja šparoga. Ako mislite da ste poznavatelj šparoga jer vam ovo nije prvi susret s njima, razmislite opet! Divlja je istarska šparoga manja i mnogo intenzivnijeg okusa što omogućuje našim kuharima da se prepuste kreativnosti stvarajući istarske specijalitete od ovog prirodnog blaga. Dodajte još nekoliko kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja Vergal, koje Aminess proizvodi od maslina iz obližnjeg maslinika, i neko od fantastičnih vina istarskih vinara, i brzo ćete shvatiti zašto je Istra zaslužila naziv „gurmanski raj Hrvatske“.

  Kroz povijest se u Istri za uskrsni ručak uvijek na stolu našla janjetina i to tradicionalno poslužena kao gulaš. Oni koji si to nisu mogli priuštiti, pripremali bi fuže i kapuz”, tradicionalnu istarsku tjesteninu s kiselim kupusom, i piletinu.

  No, ovo vrijeme obiluje i drugim kulinarskim poslasticama i tradicijama. Jedna od najslikovitijih tradicija uskrsnog razdoblja bojanje je jaja koja umotana u crvenu koru luka i prokuhana u mješavini vode i octa dobivaju bogatu tamnocrvenu boju, a naknadno se ukrašavaju. I dok pisanice privlače poglede i prisutne su na svakom uskrsnom stolu, najmanji se najviše vesele pinci, ukusnom slatkom kruhu.

  U Istri se Uskrs još naziva Vazan i tradicija je odjenuti nešto novo na misu na uskrsno jutro. To jutro crkvena zvona zvone snažnije nego inače pa je, čak i ako niste vjernik, užitak promatrati lokalne stanovnike u slavlju s najmilijima. U ovo je doba godine vrlo malo turista pa vam se pruža prilika iskusiti radosnu i opuštenu Istru bez gužvi na svakom koraku.

  Uskrs u Novigradu. Vrijeme tradicije i radosti... I, naravno, čarobnih šparoga.

  Prijava na newsletter

  Prijavite se na naš newsletter i primite pravovremene informacije o našoj ponudi i akcijama​.

  Prijava na newsletter za grupe

  Prijavite se na naš newsletter za grupe i primite pravovremene informacije o našoj grupnoj ponudi i akcijama​.

    Infosit