×
  Korčula kakvu još niste upoznali
  Pretraži smještaj

  Pretraži smještaj

  Samo vam Aminess pruža mogućnost rezervacije svih vrsta soba!

  Rezerviraj Promo code
  REZERVACIJE: +385 52 858 600
  Izbornik

  Korčula kakvu još niste upoznali

  23.2.2017.

  Ovaj tjedan predstavit ćemo popularna Aminessova odredišta u južnoj Dalmaciji, mjesta Brna i Smokvica u središnjem dijelu Korčule, gdje vas čeka hotel Aminess Lume s 4 zvjezdice. Hotel je tako blizu moru i smješten je u tako savršenom i mirnom zaljevu da je jedini zvuk koji ćete čuti kad se probudite i odete na počinak lagano udaranje valova o stijene.
  Umjesto da vam sami predstavimo odredište, odlučili smo osobno porazgovarati s pravim lokalnim stručnjakom, direktoricom turističke zajednice, Martinom Marelić.

  1. Grad Korčula rodno je mjesto Marka Pola i jedno je od vodećih odredišta na dalmatinskoj obali. Međutim, ostatak otoka Korčule nije toliko poznat. Možete li nam predstaviti središnji dio te mjesta Smokvicu i Brnu?

  Grad Korčula vrlo je atraktivno odredište, no ostatak otoka Korčule također je prepun priča, legendi, tradicija i baštine. Smokvica i Brna dva su mala naselja u samom srcu ovoga magičnoga otoka. Krase ih bogata tradicija i izvanredna vina, a goste će oduševiti svojim gostoprimstvom i toplinom. Šarmantno mjesto Smokvica jedno je od najstarijih naselja na otoku i predstavlja Mediteran kakav je nekad bio, obilježen bogatom kulturnom baštinom, idiličnim ulicama i kamenim kućama okruženim stoljetnim vinogradima i maslinicima. Malo ribarsko mjesto Brna nudi jedinstvenu kombinaciju predivne prirode i zabave te kristalno čisto more, plaže, skrivene uvale i nezaboravne zalaske sunca.

  2. Uz toliki broj predivnih mjesta u Hrvatskoj, odredišta se moraju zaista potruditi kako bi privukla goste. Što smatrate svojom prednošću u odnosu na druga odredišta i koji tip gostiju prvenstveno želite privući?

  U vrijeme kada se tempo života ubrzava iz godine u godinu, želimo da se naši gosti opuste i zaborave na svakodnevni stres modernoga života. No, također im želimo omogućiti uživanje u prirodi i približiti gurmanski doživljaj Korčule. Naše su glavne prednosti predivna priroda, čisto more i okoliš, gurmanski specijaliteti te bogata ponuda vina u kombinaciji s povijesnim i kulturnim znamenitostima u kojima gosti mogu doživjeti lokalne mitove i legende stare nekoliko stoljeća. Kilometri pješačkih i biciklističkih staza diljem netaknutih otočkih pejzaža savršeni su za posjetitelje u dobroj kondiciji koji se žele rekreirati, ali i za sve one koji žele samo uživati u laganim šetnjama. Proljeće ili jesen najbolje su vrijeme za šetnje i vožnju biciklom. Nije pretoplo, a boje i mirisi prirode naprosto će vas opiti. Ljubitelji aktivnog odmora mogu uživati u brojnim mogućnostima u okolici Smokvice i Brne, od plivanja i ronjena do jedrenja na dasci i vožnje kajaka. No, naša je najveća prednost svakako naša gostoljubivost - naši gosti već nakon prvog rukovanja postaju naši prijatelji.

  3. Korčulanska bijela vina ubrajaju se među najcjenjenija u cijeloj Hrvatskoj. Što turisti mogu očekivati kada je riječ o ponudi vina?

  Tradicija proizvodnje vina na Korčuli stara je više od 2.500 godina. Plodna polja Smokvice rodno su mjesto pošipa, prvog hrvatskog zakonom zaštićenog vina. Obilazak vinarija u Smokvici zaista je posebno iskustvo - umjesto velikih, sterilnih i modernih kušaonica kao u brojnim drugim odredištima, gosti ovdje mogu uživati u domaćem, ruralnom ugođaju malih obiteljskih podruma i predivnih vrtova prepunih aromatičnih trava, svježeg voća i povrća. Pripremite se na dugačke i ugodne razgovore sa svojim ljubaznim domaćinima koji će vam uz bogata vina jedinstvenog okusa gotovo sigurno ponuditi kušanje svojih voćnih likera, izvrsnog maslinovog ulja te lokalnog voća i povrća. Svake godine krajem srpnja održavaju se „Dani pošipa”, festival na kojemu uz čašu lokalnog pošipa možete uživati u tradicionalnom klapskom pjevanju.

  4. Možete li nam reći što mislite o hotelu Aminess Lume - što vam se kod njega najviše sviđa?

  Hotel Aminess Lume značajno podiže vrijednost naše destinacije. Kao direktorica turističke zajednice mogu reći da je zaista predivno imati tako profesionalnog partnera, uvijek otvorenog za suradnju. Njihov rad produžuje turističku sezonu, a također su pomogli drugim dionicima u turizmu u Smokvici da shvate kako je turizam puno više od samo sunca i mora tijekom dva ljetna mjeseca. Podržavamo njihov rad, i naravno želimo surađivati kao partneri sa zajedničkim ciljevima, a to su kvalitetniji turistički sadržaji kao i zadovoljstvo naših gostiju. Mislim da ima još puno toga što bismo mogli zajedno raditi kako bismo poboljšali brand naše mikrodestinacije, ali i Korčule kao cjeline. Veselim se našoj budućoj suradnji.

  5. Kao mještanka svjedočili ste brojnim promjenama tijekom godina. Kako se destinacija promijenila u proteklih 10 godina i što mislite kako će izgledati za 10 godina?

  U posljednjih 10 godina došlo je do značajnog povećanja investicija u smještajne kapacitete kao i u turističku ponudu općenito. Dionici su postali svjesni prednosti internetskog marketinga, a to se odrazilo na povećanje broja turista. Broj noćenja u našoj maloj destinaciji povećao se za 30%, a što je još važnije, poboljšali smo kvalitetu svojih gostiju. Naša destinacija ispunjava sve preduvjete za daljnji razvoj ruralnog turizma (stari dio Smokvice krije izvrstan potencijal u svojim kamenim kućama i rustikalnoj arhitekturi). Imamo sve što nam je potrebno za razvoj selektivnih oblika turizma u budućnosti, posebice onih oblika koji ne ovise o temperaturi mora.

  6. Navedite 5 stvari koje prema vašim preporukama gosti hotela Lume nikako ne bi smjeli propustiti.


  U hotelu: predivan pogled na more, novu plažu, zalazak sunca te profesionalno i ljubazno osoblje. U okolici: isprobajte ponešto iz naše ponude za ljubitelje aktivnog odmora, kušajte vino pošip, istražite gurmanske specijalitete u lokalnim restoranima, pokušajte naučiti nešto o lokalnoj povijesti i tradiciji (legende su posebno zanimljive), posjetite lokalne festivale i događanja te istražite cijeli otok - zaista je predivno mjesto.

  7. Nijedno odredište nije savršeno (premda je Korčula prilično blizu...). Koja biste poboljšanja voljeli vidjeti u području turizma na otoku?


  Raznolikost, kvalitetu, maštovitost i kreativnost - to je sve što nam treba kako bismo odredište učinili još uspješnijim. Nije nam potreban masovni turizam, ali svakako moramo kvalitetnom ponudom pokušati produžiti turističku sezonu.

  8. Bi li Korčula trebala, ili možda morala, biti odredište za cijelu godinu?


  Ako ispunimo gore navedene uvjete. Možda ne tijekom svih 12 mjeseci, ali barem 9-10. Pa zašto ne...? Iako je nama Dalmatincima ipak potreban odmor. ;-)

  9. I konačno, u jednoj rečenici, zašto bismo ovoga ljeta trebali posjetiti Brnu i Smokvicu?


  More, sunce, vino, odlična hrana, opet vino, predivan krajolik, zalasci sunca, pregršt događanja (festivali, plesovi s mačevima, folklorni nastupi, koncerti itd.) i prijateljska atmosfera. Kad jednom dođete na Korčulu, znate da ćete se sigurno vratiti - to je uistinu čaroban otok.

  Prijava na newsletter

  Prijavite se na naš newsletter i primite pravovremene informacije o našoj ponudi i akcijama​.

  Prijava na newsletter za grupe

  Prijavite se na naš newsletter za grupe i primite pravovremene informacije o našoj grupnoj ponudi i akcijama​.

    Infosit