×
  Parenzana Trail | Aminess blog
  Pretraži smještaj

  Pretraži smještaj

  Samo vam Aminess pruža mogućnost rezervacije svih vrsta soba!

  Rezerviraj Promo code
  REZERVACIJE: +385 52 858 600
  Izbornik

  Vozite bicikl ili šećite povijesnom istarskom stazom Parenzanom

  Parenzana

  21.02.2020.

  Neka vas očara istarski seoski krajolik! Svežite vezice na cipelama za planinarenje i uputite se u šetnju ili stavite kacigu na glavu i sjednite na bicikl te jednostavno pođite putem jedne od najpoznatijih istarskih staza – Parenzane. Pogledajte što ovu stazu čini posebnom i što vas čeka na putu:

  Parenzana nekoć

  Ovom stazom nekoć je prolazio vlak! Željeznička pruga Parenzana otvorena je 1902. godine i povezivala je Trst u Italiji s Porečom na istarskoj obali sve do 1935. godine. Naziv je dobila po talijanskom nazivu za Poreč – Parenzo, čime je bilo naznačeno posljednje odredište željeznice.

  Parenzana danas

  Parenzana je povezivala ljude nekoć, a povezuje ih i sada! Stota godišnjica otvorenja Parenzane obilježena je 2002. godine i potaknula je lokalne vlasti u Sloveniji i Hrvatskoj da vrate stazu u funkciju projektom „Parenzana – put zdravlja i prijateljstva”, čiji naziv odlično opisuje njegov cilj.

  Danas je Parenzana staza koja ima višestruku svrhu – posjetitelje poziva da istraže čaroban istarski seoski krajolik i gradiće na brežuljcima u sjeverozapadnom dijelu Istre, da budu aktivni u prirodi tijekom cijele godine te da promatraju kako se boje i krajolik mijenjaju svakim godišnjim dobom.

  Ljepota Parenzane

  Očaravajuć krajolik tijekom cijele godine i uzbudljive zanimljivosti na putu! Osim muzeja s multimedijskih sadržajem o Parenzani u selu Livade i modela lokomotive u Vižinadi, čime se odaje počast nekadašnjoj željeznici, na stazi se mogu pronaći i zanimljive konstrukcije poput starih tunela, kamenih vijadukata i prijašnjih željezničkih postaja. Staza također prolazi pokraj zadivljujućih istarskih gradića i sela, od Savudrije, Buja, Grožnjana, Završja, Oprtalja, Livada, Motovuna, Vižinade, Višnjana, pa sve do Poreča.

  Ostvarenje snova za bicikliste

  Krenite u polaganu vožnju ili se odvažite na izazov... I to duž Parenzane! Parenzana je duga 80 km te su potrebna otprilike četiri sata uglavnom terenske vožnje od Plovanije (hrvatsko-slovenske granice) do Poreča.

  Ako želite voziti bicikl kako biste zadovoljili svoju znatiželju, zašto umjesto vožnje cijelom stazom ne biste napravili više biciklističkih izleta? Krenite iz Buja do Savudrije i na putu uživajte u spektakularnim pogledima na more. Možete krenuti i južno, od Buja prema Grožnjanu i Motovunu, pa sve do Vižinade, uživajući pritom u prekrasnom seoskom krajoliku i diveći se očuvanim ostacima izvorne željeznice. Zašto put ne biste započeli u Vižinadi, zaustavili se u zvjezdarnici u Višnjanu i završili svoju biciklističku avanturu u Poreču?

  Korak po korak duž Parenzane

  Uživajte u svakom koraku na stazi! Pješačenje je također odličan način za istraživanje staze, a uz to možete kombinirati i razgledavanje. Jednostavno se odvezite do određenih mjesta uz Parenzanu, a zatim nastavite pješice. Pronađite selo naziva Stanica pokraj Grožnjana i prođite kroz tunel Kalcini koji se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini na stazi te pruža prekrasan pogled na krajolik područja. Također možete pješačiti i od Sv. Stjepana blizu Kostanjice do Biloslava kako biste uživali pogledima koji oduzimaju dah. Ako nastavite prema obližnjem selu Završje ili krenete iz njega, proći ćete kroz stare tunele i preko vijadukta. Možete krenuti i iz naselja Krti blizu sela Antonci te proći kroz tunel i preko nekoliko vijadukata kako biste posjetili Oprtalj. Zašto se pritom ne biste zaustavili i u Motovunu te svoju planinarsku avanturu nastavili stazom prema Vižinadi?

  Odlična početna točka za istraživanje Parenzane

  Odaberite pravi smještaj za istraživanje Parenzane! Odsjedanjem u Aminess hotelima i kampovima u Novigradu ne nudi vam se samo izvrsna prilika za istraživanje staze vlastitim tempom i u skladu s vašim željama, već i odličan sustav podrške u obliku savjeta te biciklističkih usluga na jednom mjestu.

  Sve u jednom – Parenzana

  Riječ je o prekrasnoj prirodi. Riječ je o povijesnom naslijeđu. Riječ je o bavljenju aktivnošću. Parenzana vam pruža sve to, a i mnogo više. Istraživanjem staze pješice ili biciklom doživjet ćete najveće ljepote istarske prirode.

  Prijava na newsletter

  Prijavite se na naš newsletter i primite pravovremene informacije o našoj ponudi i akcijama​.

  Prijava na newsletter za grupe

  Prijavite se na naš newsletter za grupe i primite pravovremene informacije o našoj grupnoj ponudi i akcijama​.

    Infosit