×
  Pretraži smještaj

  Pretraži smještaj

  Samo vam Aminess pruža mogućnost rezervacije svih vrsta soba!

  Rezerviraj Promo code
  REZERVACIJE: +385 52 858 600
  Izbornik

  Božićna gozba u Dalmaciji i Istri – prava kulinarska poslastica

  22.12.2016.

  Pripremate se za ovogodišnju svečanu božićnu puricu i sanjarite o idućem ljetovanju u hotelima Aminess u Novigradu, na Korčuli ili u Orebiću? Ponovno je stiglo to doba godine, a zaposlenici Aminessa provest će ga naravno sa svojim obiteljima uživajući u tradicionalnoj božićnoj gozbi na hrvatski način.

  Kao i drugdje u svijetu, Božić je doba godine koje posvećujemo svojim najdražima te opuštanju i bezgraničnom uživanju u hrani. Uspjeh adventskih sajmova u brojnim gradovima i selima doveo je do toga da se božićni duh uz kobasicu i čašu kuhanog vina nešto ranije budi, ali neke su tradicije bezvremenske te je vrlo važno proučiti ih.

  Badnjak je važan dan koji se povezuje s postom i ribom. Uzimajući u obzir bogatu ponudu svježe morske hrane u ovoj regiji, pomalo je začuđujuće što se glavno riblje jelo u božićno doba temelji na sušenom bakalaru…iz Norveške. Neobična veza između skandinavskog sušenog bakalara, Hrvatske i Božića seže do 1561. i do Tridentskog sabora koji je oštro osudio pohlepu, taštinu, svetogrđe i sve vrste tjelesnih užitaka. Krenuo je pohod na skromniju posnu hranu čiji je izvrstan predstavnik bio bakalar. Kuhare su pritisnuli kako bi osmislili recepte i rođena je božićna tradicija.

  Sušeni se bakalar namače 24 sata prije pripreme, a krumpiri, češnjak i maslinovo ulje pritom su ključni sastojci. Tradicija nalaže da lokalne vlasti pozovu članove zajednice na besplatnu porciju bakalara na Badnjak, a to veliko društveno okupljanje tijekom zimskih mjeseci predstavlja idealan početak božićnog slavlja.

  Hrvati na Božić tradicionalno pripremaju puricu, janjetinu, pečenu svinjetinu, sarmu, paprike punjene mljevenim mesom, salate, svježe pečeni kruh te tradicionalne božićne deserte kao što su fritule, štrudle, kolači s orasima i makom. Sve se to naravno zalije najboljim lokalnim vinima kojih u Istri i Dalmaciji ima napretek – a sveprisutno maslinovo ulje uvijek je nadohvat ruke.

  Posebno treba istaknuti dalmatinsku božićnu poslasticu koja se može naći posvuda, od adventskih štandova do kućanstava u kojima ćete možda biti gost – fritule. Fritule su aromatične okruglice od tijesta aromatizirane limunovom i narančinom korom, lozom i/ili tamnim rumom te posute šećerom u prahu. Savršena su pratnja kavi ili rakiji, ovisno o tome što vaš domaćin nudi, a kad pojedete jednu, teško ćete odoljeti drugoj. Ili trećoj…

  Hrvati se tijekom božićnih praznika iznimno dobro hrane, stoga su novogodišnje odluke o dijetama, kao i kod većine ljudi, logičan slijed.

  Aminessov će tim sasvim sigurno uživati u božićnim poslasticama, a nadamo se da ćete i vi. Sretan Božić svima!

  Prijava na newsletter

  Prijavite se na naš newsletter i primite pravovremene informacije o našoj ponudi i akcijama​.

  Prijava na newsletter za grupe

  Prijavite se na naš newsletter za grupe i primite pravovremene informacije o našoj grupnoj ponudi i akcijama​.

    Infosit